Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba

Sveukupni razvojni potencijal suvremenog grada danas se više ne može odvojiti od ljudskog i socijalnog kapitala koji generairaju različite prakse samoorganizirajućeg djelovanja njegovih građana. Paralelno sa svepristunijom konzumerističkom usmjerenošću gradskog stanovništva suvremeni grad odlikuje sve veći prostor artikulacije različitih samoniklih praksi i formi gradskog života. Suvremeni život grada postaje mjesto prožimanja različitosti te susreta mnoštvenosti interesa. Nezavisna kultura i široko polje djelovanja mladih predstavljaju potencijal spontane gradske inovacije, posjeduju izuzetnu vrijednost ne samo u smislu poboljšanja kvalitete gradskog života već i kao element socijalne kohezije te transformacijski potencijal grada koji dolazi odozdo. U proteklih nekoliko godina u gradu Zagrebu nezavisna kultura i mladi pokazali su izrazito veliki stupanj komplementarnosti interesa te sinergijskih djelovanja koji su ih učinili društveno vidljivima i međunarodno priznatima. Budući da je izazov pred kojim stoji grad Zagreb ne samo zadovoljavanje narastajućih potreba tih dvaju društvenih interesa, već korištenje njihovih šire društvenih transformacijskih potencijala u svrhu razvoja grada, donosimo deklaraciju “Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba”.

Nezavisna kultura

Nezavisnu kulturu proteklih godina obilježavaju raznolikost sadržaja, razvoj novih organizacijskih modela i stalno pojavljivanje novih aktera. Ona je međunarodno prepoznata kao jedan od najintenzivnijih generatora novih kulturnih strategija danas u Europi. Akteri nezavisne kulturne scene upravo su oni koji osiguravaju značajnu međunarodnu prisutnost hrvatske kulture i po kojima grad Zagreb ima svoju prepoznatljivost.

Ta dinamičnost nezavisne kulture ne odlikuje, međutim, i kulturni sektor u cjelini. S ozbirom na poseban značaj i udio zagrebačke kulture u okvirima nacionalne kulturne proizvodnje, Grad Zagreb treba preuzeti socijalnu i političku inicijativu transformiranja institucionalnog okvira kulture prema tzv. programskom ključu financiranja kulturnog sektora u cjelini i prema višegodišnjem financiranju programa, čime bi se dinamizirala kulturna proizvodnja te osigurali razvoj i stabilnost nezavisne kulture. Kako takva transformacija iziskuje dugoročno mijenjanje postojeće zakonske regulative, razvoj i stabilnost nezavisne kulture potrebno je do daljnjega osigurati alternativnim instrumentima. Ti instrumenti su rješavanje problema prostora za djelovanje, višegodišnje programske potpore i osnivanje javne zaklade koja bi iz javnih sredstava Grada Zagreba, Ministarstva kulture te stranih i privatnih potpora osiguravala strukturni razvoj i sufinanciranje za pristup fondovima Europske Unije.

Mladi

Gradski program djelovanja za mlade donesen je 2004. godine. Njime je do 2008. predviđeno provođenje 87 mjera, podijeljenih u 8 područja kao što su zapošljavanje, obrazovanje i kultura. Grad Zagreb treba hitno inicirati provedbu politike djelovanja za mlade izradom provedbenog plana, osiguravanjem sredstava za prioritetne mjere i ustrojavanjem nadležnog tijela uprave. Također hitno treba krenuti u rješavanje najakutnijeg problema sektora mladih – nedostatka prostora za osnovno djelovanje i realizaciju programa mladih – osnivanjem makroregionalnog centra za mlade.

Razvoj sektora nezavisne kulture i razvoj sektora mladih međusobno su uvjetovani i poticani. Mladi su najčešća publika za nezavisno kulturno stvaralaštvo, ali često su i nositelji nezavisnog kulturnog djelovanja. Međutim, još važnije, ti sektori se preklapaju u aktivnostima neformalne edukacije, informiranja, međunarodne suradnje te razvijanja novih praksi djelovanja i organiziranja usmjerenih na širu društveno-političku participaciju. Bez programa nezavisne kulture i programa mladih mladi mogu samo konzumirati, ali ne i stvarati kulturu, a društvo ostaje bez temeljnog socijalnog kapitala potrebnog za njegovu preobrazbu u društvo znanja i inovacije.

Naposljetku, potrebno je razviti partnerski odnos nezavisne kulture i sektora mladih s gradskom vlašću i upravom na rješavanju svih pitanja iz ove deklaracije, kao i drugih otvorenih pitanja.

Mjere:

U skladu s prethodnim razmatranjima zasebnih i zajedničkih potreba sektora nezavisne kulture i sektora mladih obavezujemo se poticati i podržavati, a ako ćemo sudjelovati u upravljanju gradom Zagrebom i provoditi sljedeće mjere:

  1. Osnovati i opremiti neki od postojećih većih prostora na području Donjeg Grada (npr. industrijski kompleks Badel-Gorica, Paromlin, Zagrepčanka i sl.) kao multifunkcionalni centar za nezavisnu kulturu i makroregionalni centar za mlade, koji bi bio prilagođen specifičnim prostornim zahtjevima za zajedničko djelovanje nezavisne kulture i mladih.
  2. Otvoriti postojeću infrastrukturu ustanova u kulturi, pogotovu kulturnih centara, nezavisnim programima.
  3. Donijeti kriterije za sklapanje višegodišnjih ugovora o dodjeljivanju prostora za permanentno odvijanje javnih programa od interesa za grad.
  4. Riješiti prostorne probleme postojećih klubova za nezavisnu kulturu i za mlade u gradu Zagrebu – Močvare, Attacka! i kluba za net.kulturu MAMA.
  5. Dovršiti uređenje i opremanje kompleksa Jedinstva te iznaći primjereni model upravljanja.
  6. Sudjelovati u osnivanju i financiranju fondacije za institucionalni razvoj nezavisne kulture i za sufinanciranje nezavisnih programa pri korištenju fondova Europske Unije.
  7. Izraditi i donijeti plan provedbe Gradskog programa djelovanja za mlade.
  8. Osnovati tijela uprave zadužena za provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade.
  9. Izdvojiti u rebalansu budžeta u 2005. adekvatna sredstava za provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade.

Potpisnici

DO 10.05.2005. do 10.00 h, Deklaraciju su potpisali i o tome nas obavijestili (redom pristizanja):

1.KRUG 21 | Andrea Bulić

2.KOALICIJA “RUŽA” – ZAGREB (Zelena ljevica – ZEL, Socijalno-demokratska unija – SDU, Zelena stranka – ZS, Stranka nove alternative – Pokret zelenih) | Zvjezdana Cikota

3.ZELENI ZA ZAGREB | Toni Vidan

4.HRVATSKI PROLJEĆARI – HP | Josip Čolak

5.HRVATSKI DEMOKRATSKI CENTAR – HDC | Pravorad Čubrić

6.SAMOSTALNOST I NAPREDAK – SIN | Nenad Ivanković

7.SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA – GRADSKA ORGANIZACIJA SDP ZAGREB | Milan Bandić

8.SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA – SRP | Ana Zorić

9.HRVATSKA NARODNA STRANKA – HNS, LIBERALNA STRANKA – LS | Vesna Pusić


0 Responses to “Deklaracija”  1. Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s
rad Saveza udruga Operacija grad podržava


%d blogeri kao ovaj: